Bakmaskin – fördelar och nackdelar

Fördelar
Det är underbart att vakna på morgonen till doften av nybakat färskt bröd!
Du kan använda egna bra råvaror som du gillar i ditt eget bröd!
Det är väldigt lite jobb att baka sitt eget bröd
Det är mycket enklare att experimentera sig fram till sitt egna favoritbröd

Nackdelar
Bakmaskinen tar stor plats i ditt kök
Om den tar för stor plats är det lätt att ha den på en otillgänglig plats där man glömmer bort den eller inte orkar ta fram den
Det går inte att variera formen på brödet

Baktips

  • Köpt torrjäst istället för färsk jäst. En öppnad påse torrjäst går att förvara i kylskåpet i upp till två veckor om man har en plastklämma på påsen. Det är viktigt att inte fuska i detta då jästkraften förloras med tiden. Bakar du grovt bröd är detta inte lika viktigt då grovt bröd är mer kompakt.
  • Det är väldigt viktigt att du häller i ingredienserna i rätt ordning. Följ receptet för att inte misslyckas i detta. Till exempel är det viktigt att jästen inte kommer i kontakt med vätskan när du använder timer. Kommer de i kontakt för tidigt så kommer det inte jäsa som det ska. Börja därför antingen med jästen först och sedan mjöl ovanpå det, eller med vätskan först och mjöl ovanpå det. Vilket som fungerar. Detta står dock med stor sannolikhet i ditt recept.
  • Direkt när bröder svalnat så ska du skiva det i tunna skivor och frysa in det som inte kommer ätas inom ett dygn. Ta sedan upp skivor ur frysen allteftersom för att alltid få färskt bröd.
  • Att experimentera är kul, och det ska du! Men inte direkt. Följ de recept som du får med din bakmaskin först. De är anpassade för storleken på din maskin. Då ser du hur det blir och kan därefter börja baka på egna idéer.
  • När du väl börjar experimentera, så var med de första 5-10 minuterna när du väl startar maskinen. Då ser du om du behöver tillsätta mer mjöl eller vatten, eller om det är perfekt som det är.

Kommentera